Havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla kendini iyiden iyiye hissettiren baharın sebep olduğu polenler insan sağlığına zarar verebiliyor. Tedavi edilmeyen alerji astım ve bronşite dönüşüyor. Uzmanlar, polen alerjisi olanların, bahar aylarında sabahları kapı ve pencereleri açmamaları, evin dışında spor yapmamalarını tavsiye ediyor.
Bursa Prof. Dr. Türkan akyol Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan, 'çiçek tozları' olarak bilinen polenlerin, rüzgar ve böceklerle çevreye dağıldığını ve bitkilerin üremesine yaradığını söyledi. Polen alerjisinin, 'bahar nezlesi' olarak da bilinen hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Alkan, "Özellikle bahar aylarında bitkiler uyanışa geçtiği için daha çok polen salarlar. Bitkilerin çoğu, polenlerini gün doğumu ile saat 10.00 arasında saldığı için, alerjik duyarlılığı olan kişilerin bu saatlerde evlerinin kapı ve pencerelerini açmamaları gerekiyor" dedi.
Evin dışında spor yapılmasından kaçınılması, çok zorunlu durumlarda ise polen filtreli maske takılması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Alkan, evlerde ve araçlarda polen filtreli klimaların kullanılmasının da etkili olduğunu kaydetti. Alkan şöyle devam etti: "Polenler, su ile atmosferden yere indiği için, yağmurlu ve nemli havalarda azalma gösteriyor. Kuru ve sıcak havalarda ise artıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarının daha sıcak geçtiği yörelerde polenlere daha fazla dikkat edilmeli. Tatil için ağaçlık yerler yerine deniz kenarlarının tercih edilmesi gerekir. Günlük kıyafetlerle de eve polen taşınabileceğini, bu nedenle sabah saatlerinde dışarı çıkılmışsa, eve dönüldüğünde kıyafetlerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini bilmemiz lazım. Polen alerjisinin, tedavi edilmemesi durumunda astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olabileceği yapılan araştırmalarda belirlenmiştir. Belirtiler çoğunlukla soğuk algınlığı sanıldığı için teşhis gecikiyor. Kendilerinde polen alerjisi belirtileri hisseden kişiler, vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar. Aksi halde alerji hastalığa dönüşüp, astım ve bronşite neden olabilir. Doktorun yapacağı deri ve kan testleri sayesinde, hangi bitkinin polenlerine alerji yaptığı belirlenip, uygun tedavi gerçekleştiriliyor. Alerjik şikayetlerin arttığı dönemlerde ise göz ve burun damlaları kullanılabilir."
Kaynak:Cihan Haber Ajansı