Kalp yetmezligi önemli bir saglik sorunudur. Kalp hastaliklarindan olan ölümlerin pek çogundan sorumludur. Kalp kaslarindaki kasilma bozuklugu kalp yetmezliginin esas nedenidir. Kalp iyi kasilamayinca aort damarindan yeterli kani vücuda pompalayamayacak ve hasta halsiz, yorgun olacak, nefes nefese olusur.
Bu hastalarda kalbin kaslari bozuldugu için ciddi, zaman zaman ölüme bile neden olabilen çarpintilar meydana gelir. Kalp krizi geçiren bir hastada eger kalp yetmezligi de mevcutsa bu kisilerin tedaviye yanitlari daha güçtür. Kalp krizi sirasinda meydan gelmisse kisinin kaybedilme olasiligi daha fazla olmaktadir.En sik nedeni yukarida da degindigimiz gibi kalp krizidir. Krizin akut döneminde ortaya çikabilecegi gibi geç dönemde yani yillar içinde de gelisebilmesi mümkündür. Eger kalp krizinde uygun tedavi zamaninda yapilirsa kalp yetmezligi gelisimi daha az olmaktadir. Onun için krizin ilk saatleri içinde hastaneye basvurmak ve burada bir kardiyoloji doktorunun uygun görecegi tedavinin süratle uygulanmasi son derece önemlidir.
Diger nedenleri arasinda kapak hastaliklari önemlidir. Ancak her kapak hastaligi kalp yetmezligine sebep olmaz. Sebep olmasi için kapak hastaliginin ciddi boyutta olmasi gereklidir. Dogustan olan kalp hastaliklari ve kalp delikleri, tansiyon yüksekligi ve nedeni bilinemeyen çesitli kalp kasi hastaliklarinda da kalp yetmezligi yapabilir.
Kalp yetmezliginde en önemli sikayetlerin basinda nefes darligi gelir. Ancak her nefes darliginin nedeni kalp yetmezligi degildir. Nefes darligi hastaligin ciddiyetine göre hafif olabilir. Böyle bir durumda kisi ancak agir islerde soluk soluga kalir. Kalp yetmezliginin fazla oldugu durumlarda istirahatte bile hasta nefes almakta zorlanir. Kalp pompalama görevini iyi yapamadigindan dolayi halsizlik olabilir. Ancak burada bir yanlis anlasilma olmasin. Kalp yetmezligi halsizligin nadir nedenlerindendir. Daha bir çok nedene bagli halsizlik olabilir. Hastalarda gögüs agrilari da görülebilir. Bu durumda genellikle kalp yetmezliginin nedeni koroner damarlarda olan tikanmadir. Çarpinti rastlanabilecek bir diger önemli sikayettir.
Bu hastalarda kalp yetmezliginin ortaya çikarilmasinda ve nedeninin anlasilmasinda muayene çok degerlidir. Ayrica EKG, akciger filmi ve ekokardiyografi son derece faydalidir. Bir kardiyoloji uzmani ilk degerlendirmesini yaptiktan sonra gerekli gördügü tetkikleri isteyecektir. Bazi hastalarda anjiyo gerekir, ancak her hastada gerekli degildir. Özellikle kalp yetmezliginin koroner damar tikanmasina bagli oldugu düsünülüyorsa anjiyo yapilir.
Tedavisinde hekimin önerecegi ilaçlari kullanmak, fazla su ve tuz almamak önemlidir. Hastalar kesinlikle sigara içmemelidir. Doktorunun uygun görecegi durumlarda anjiyo sonrasi balon ya da cerrahi islemlerden de yarar görebilirler.
Unutmayin, kalp yetmezliginin tedavisi dünyanin neresine giderseniz gidin zordur. Bu yüzden kisi kendine daha kalp yetmezligi olmadan dikkat etmeli, hekiminin uyarilarina uymalidir.